fiorna.blogg.se

2020-09-12
14:39:56

Recension - Mo Dao Zu Shi

Hej på er! Dags för en ny recension, den här gången av Mo Dao Zu Shi eller The Grandmaster of Demonic Cultivation som den heter på engelska.
 
 
Titel: Mo Dao Zu Shi (The Grandmaster of Demonic Cultivation)
 
Författare: Mo Xiang Tong Xiu
 
Genre: Fantasy, Xianxia, BL
 
Handling: Wei Wuxian var under sin levnad känd som The Yiling Patriarch och terroriserade världen med hans mörka och onda gärningar. Till slut blev han stoppad och dödad av sin bästa vän och bror Jiang Cheng. Flera år senare genomför galningen Mo Xuanyu en förbjuden ritual och överlämnar sin kropp till Wei Wuxians ande. Nu när han är tillbaka i livet stöter han på flera gamla bekanta, bland annat Jiang Cheng, men också sin ungdomsrival Lan Wangji. För att skydda honom från Jiang Cheng tar Lan Wangji (från och med nu Lan Zhan) med Wei Wuxian hem och snart dras de båda in i ett mysterium/äventyr som kommer avslöja mycket om det förflutna och om deras känslor för varandra.
 
Omdöme: Ni som läste min recension av den tecknade serien Mo Dao Zu Shi och live action-versionen The Untamed kan nog gissa vad jag tyckte om den här boken, originalet. Jag älskade den såklart, från början till slut. Det tog en stund att vänja sig vid stilen, det var mycket tell istället för show och ibland fick man hoppa in i en sidokaraktärs tankar mitt i en scen. Det störde mig lite i början, men när jag väl vant mig var det inte längre ett problem och jag började till och med uppskatta det. Boken berättar samma berättelse som de två serierna jag redan sett, men med mycket mer detaljer och framförallt utan censur.
 
Wei Wuxian är en betydligt mer grå karaktär i boken och jag älskar det, det gör att hans öde blir mycket mer förståeligt. Jag älskade också att äntligen faktiskt få ta del av Wei Wuxians och Lan Zhans romans. Skillnaden är inte jättestor mellan boken och serierna på den fronten, det är en väldigt långsambrinnande romans som blommar ut på riktigt först i slutet, men eftersom boken inte är censurerad får man se alla tecken på att de faktiskt tycker om varandra och se alla missförstånd som gör att ingen av dem erkänner det. I serierna kan man tro att de bara är vänner om man inte är uppmärksam, men i boken är det väldigt tydligt att de är mer. På slutet finns det en massa extrakapitel att ta del av som visar hur deras liv ser ut efter huvudberättelsen. En sak kan jag säga, inte sen The House in Fata Morgana har mitt hjärta slagit så hårt för en fiktionell romans.
 
Eftersom boken har mycket mer detaljer känner jag att jag förstår allting mycket bättre efter att ha läst den. Saker som inte riktigt verkade helt rimliga i serierna får sig en förklaring i boken. Något som dock utelämnas, vilket förvånade mig, är Wei Wuxians tre månader i The Burial Mound och även hans död. Det sägs att det var Jiang Cheng som dödade honom, men Wei Wuxian bekräftar det aldrig och berättar heller inte vad som faktiskt hände. Jag hade jättegärna fått veta vad som faktiskt hände, men samtidigt kan jag uppskatta att det utelämnas. Det gör Wei Wuxian mer mänsklig på något sätt, han vill inte tänka på dessa två händelser då det var mörka perioder i hans liv.
 
Som jag redan skrivit så älskade jag den här boken och jag kan inte rekommendera den nog. Jag ger Mo Dao Zu Shi betyget 5/5.
 
//Fia R.