fiorna.blogg.se

2021-03-31
16:44:00

Final Fantasy 4 - Recension

Efter att jag klarade ut Final Fantasy 3 så var det så klart nästa spela att tackla Final Fantasy 4.
 
 
Genre: Klassiskt JRPG
Platform: Steam/PC
 
Handling: I FF4 får du kontroll över Cecil efter att han avslutat ett uppdrag åt kungen av Baron. Man får genast känslan av att någonting är fel, ingen verkar ha tyckt att uppdraget var ett bra uppdrag. Direkt när vi kommer tillbaka skickar kungen oss ut på ett till uppdrag tillsammans med vår vän Kain. Något går fel och vi blir dubbade fiender till Baron, Cecil flyr tillsammans med barnet Rydia och beslutar sig för att ta reda på vad det är som händer i världen och vad som är fel med den förr barmhärtige kungen av Baron. Under resans gång träffar vi på flera andra karaktärer som hjälper oss på resan, den fege barden Edward, den lojala monken Yang, våra vänner Rosa och Kain och den edgiga ninjan Edge. Med mera...
 
Gameplay: I klassisk JRPG-anda är FF4 ett turn-based spel där man får välja vad karaktärerna ska göra, t.ex. attack, item, white magic och black magic. Till skillnad från FF3 så kan man inte byta klasser i FF4, den klassen som karaktären är kommer den vara genom hela spelet, Kain kan med andra ord inte vara något annat än dragoon medan Rosa är en white mage genom hela spelet. Twisten i fyrans gameplay kommer genom ATB baren, den måste laddas en gång för att du ska få välja vad karaktären ska göra, sen måste den laddas igen innan karaktären faktiskt gör något, för t.ex. "attack" går det på en gång medan magier tar lite tid innan dem kastas. Steam versionen har också något som heter "augments" som man får genom spelet, dessa är abilities du kan sätta på dina karaktärer för att ge dem lite andra saker att göra eller för att buffa dem. Jag var ganska dålig på att använda dem och klarade mig ändå bra genom spelet.
 
Omdöme: FF4 har genomgått många olika versioner under sin livstid, Steam/PC versionen är i mina ögon helt okej, jag märkte inte av några buggar och jag gillade att det fanns voice acting i vissa scener. Det som drar ner betyget lite är de antal random battles jag kom in i, det ledde visserligen till att jag låg runt level 74-78 med alla mina party medlemmar i slutet, men det gjorde också sista bossen otroligt lätt att besegra, speciellt som jag hade haft otroliga problem med vissa tidigare bossar. FF4 är ett spel jag ger 6.5/10.
 
//Fia H